Опровергаваме петте най-големи лъжи за автомобила

  • 31.12.2019 8:55 /
  • 10227 /
  • 0
Опровергаваме петте най-големи лъжи за автомобила

Днес автомобилът с повод или без се описва като "сърцето на вселенското" зло. Затова ние ще опровергаем петте най-големи лъжи относно опасността на колата. 

Батерията удря ток 

Казват, че, ако при оглед на моторния отсек, ако без да искате се докоснете с ръка до акумулатора, то от получения електрически удар веднага може да паднете на земята. Теорията е проста: смъртоносният за човека ток възлиза на една десета от ампера, докато в един съвременен акумулатор той с лекота може да е около 600-888 ампера. 

Цифрите са плашещи. Само, че няма от какво да се притеснявате. 

Опирайте се на акумулатора колкото си искате: ток през вас няма да мине. Големината на тока се определя не от етикета на акумулатора, а от реалното съпротивление на мястото, към което е приложено напрежението. 

А това съпротивление, дори без да се отчитат дрехите, за кожата, сухожилията и костите е няколко килоома - около 3 до 20 кОм на метър. Да разделим на 12 V и къде са плашещите ампери?

Реално ги няма и не може да ги има, токът е с много разряди по-слаб.  

Запалване със смартфон. 

Ужасът е следният: при зареждане на автомобила на бензиностанцията не трябва да се говори по телефона, защото електровълните ще доведат до появата на искри по металните повърхности, вследствие на което бензиновите пари в гърловината на резервоара ще се взривят. 

Следвайки логиката на авторите, да се забрани говоренето по телефона трябва не само за шофьорите, но и на пътниците, и на служителите на бензиностанцията. Все пак "електровълните" не се интересуват кой ги е пуснал на воля.

Също така електровълните се разхождат из целия свят, не само в пределите на отделни бензиностанции. 

Всъщност, може ли да се разговаря по телефона до кола, чийто резервоар се пълни с бензин или вече е пълен?  

Като цяло, опасността пак не е реална. Ако опасността идва от мобилните телефони, то трябва да се подходи от друга страна. Известна опасност има в литиево-йонните батерии, които от време на време правят глупости в едно или друго устройство в някоя част на света. Но все пак това е съвсем друг проблем.  

Отрова по стъклото 

Една от най-баналните лъжи е свързана с "внимателното" избиране на течност за чистачки, защото парите ѝ задължително проникват в салона на колата, а след това при грешен избори,са способни да ни отровят и убият.  

В автомобила се използват доста течности, които много трудно биха попаднали в категорията годни за консумиране. Но това не е повод да се отказваме от бензина, спирачната течност, антифирза и тн. 

Що се отнася до течността за спирачки, то в магазините, за съжаление, продават предимно течности на основата на изопропилов спирт, затова няма и какво толкова много да се избира. Действително, те няма за какво да бъдат хвалени: остър противен мирис, висок вискозитет при студ и така нататък. 

Именно затова се препоръчва по възможност в течността за чистачки съобразно температурата, тоест да не се ползват течности с етикет "-30", ако навън температурата няма да падне под 10 градуса. 

Смисълът е прост: колкото е по-ниска температурата на етикета, толкова повече в миризливата течност се съдържа изопропилов спирт. Все пак, лятната течност за чистачки на практика почти не мирише.  

А за зимата е най-добре да се ползват течности за чистачки с метанол, които свободно се продават в Скандинавските държави и Канада. При тях мирисът не е толкова рязък, а при студ вискозитетът им е нормален. Проблемът при тях идва само тогава, когато някой изпаднал пияница се опита да ги приложи за вътрешна употреба.  

Не зареждайте акумулатора у дома: ще се взриви! 

Лъжата звучи убедително, зареждаш акумулатора у дома - със сигурност ще се взривиш! Ще се образува при зареждането взривоопасен газ; само името му е достатъчно да изплаши човек. Но ако се задълбочим в теорията, то бързо ще стане ясно: реалната концентрация на отделяния при зареждането водород, способна да причини неприятности, е около 4% от обема на въздуха в помещението. 

На практика до такива стойности няма как да стигнете, особено ако проветрите стаята. 

Все пак трябва да се отбележи, че в предприятията, в които постоянно се зарежда огромно количество акумулатори, има такова изискване   

Кажете не на пластмасата или Голямо Бум! 

Популярната лъжа за бензина проклина потребителя да бяга от пластмасовите туби, като дявол от тамян. 

Пластмасата се наелектризира, появяват се искри и затова присъствието на бензин наблизо може да доведе до "Голямо Бум". Като цяло, щяло да има взрив като по филмите.  

Страшно е, нали?

Това кара почти всеки човек да забрави, че във всяка една бензиностанция се продават пластмасови туби и всеки може да си купи колкото си иска. А и резервоарите на повечето съвременни автомобили не са направени от метал.  

Истината е друга: не се допуска наливане на петролни продукти в стъклен съд, а пластмасовият съд трябва да отговаря на съответния стандарт. Пластмасата е официално реабилитирана.

Естествено, ясно е, че тук не става дума за огромните бутилки от минерална вода, а за по-сериозни изделия. 

КОМЕНТИРАЙ