Новият електрически Volkswagen ID.4 дебютира в България

  • 13.05.2021 11:08 /
  • 3182 /
  • 0
Новият електрически Volkswagen ID.4 дебютира в България

На 11 май в София се състоя официалното представяне в България на новия изцяло електрически SUV Volkswagen ID.4, който неотдавна спечели най-престижната автомобилна награда - „Световния автомобил на 2021 година”, пише Монитор бг.

Освен възможността да видят и разгледат новия модел, за първи път гостите на събитието можеха и да тестват новия Volkswagen ID.4 на място и така да са сред първите в страната, които да имат преки впечатления от неговите възможности и поведение в градската среда.

Новият Volkswagen ID.4 е SUV от ново поколение, който предлага спортно усещане зад волана, съчетано хармонично с първокласен комфорт при всяко едно пътуване.

Със своя свеж външен дизайн и впечатляващо просторен интериор, новият електромобил използва множество модерни решения за управление на функциите, контролни прибори и дисплеи, инфотейнмънт и асистиращи системи.

Новият Volkswagen ID.4 е първият SUV на германската марка с изцяло електрическо задвижване, както и първият електрически „Световен автомобил” на марката.

В края на месец април ID.4 беше избран за „Световен автомобил на годината 2021”, като надделя над сериозната конкуренция в глобален мащаб и триумфира в международния конкурс за наградите World Car Awards.

Новият ID.4 попада в най-големия пазарен сегмент в света - на компактните SUV, като се предлага с осем предварително конфигурирани варианта - Pure, City, Pro, Life, Business, Family, Tech и Max.

Тази стратегия има за цел да направи структурата на моделната гама по-ясна и разбираема за клиентите.

За новия Volkswagen ID.4 първоначално се предлагат два размера батерии - при версиите ID.4 Pure и ID.4 City се използва вариант с нетно енергийно съдържание 52 кВтч, която дава възможност за изминаване на автономен пробег до 348 км според WLTP с едно зареждане.

При останалите модели се използва акумулаторна батерия с нетен капацитет от 77 кВтч, която съдържа енергия, достатъчна за изминаването на автономен пробег до 522 км според WLTP. Във всички случаи акумулаторната батерия е разположена в под на каросерията и осигурява нисък център на тежестта и балансирано разпределение на натоварването на двата моста.

Големите колела с диаметър от 18 до 21 цола подчертават спортния характер на електрическия SUV, докато пътният просвет от 16 см е предпоставка за успешно справяне и с леки офроуд терени. Електродвигателят е разположен на задния мост и се предлага в три различни нива по отношение на мощността. Във вариантите ID.4 Pure и ID.4 City той развива 109 кВт (148 к.с.) или 125 кВт (170 к.с.), докато при всички останали варианти мощността е 150 кВт (204 к.с.).

С тази върхова версия на двигателя Volkswagen ID.4 ускорява от 0 до 100 км/ч за 8,5 секунди, а при всички варианти на новия модел максималната скорост е електронно ограничена на 160 км/ч. По-късно тази година ще бъде представен и спортният флагман на гамата със система за двойно предаване.

Новият ID.4 се произвежда в завода на Volkswagen в Цвикау, Германия и вече може да се разгледа и изпробва в търговските центрове на марката у нас. Цените започват от 70 390 лева за модела с мощност 148 к.с., версията със 170 к.с. струва минимум 73 280 лева, а най-мощният вариант към момента с 204 к.с. струва 85 830 лева.

КОМЕНТИРАЙ