Нова вълна от кражби на катализатори - причината ще ви шокира

  • 30.09.2021 9:22 /
  • 9172 /
  • 0
Нова вълна от кражби на катализатори - причината ще ви шокира

Появата на нов наркотик, получаван от катализаторите на автомобилите, сериозно е притеснила властите в Конго. Полицията сега ще трябва да лови не само търговците на сместа, но и хората, които крадат катализатори. 

Органите на реда държат под около около 100 души във връзка с тази дейност. 

Наркотикът е получил име, което може да се преведе като "бомба" или "мощен". След приема на сместа хората започват бавно да се поклащат и да се чешат.

Така човек може да прекара няколко часа, а след това да спи с дни. 

"По-рано пиехме много силно уиски... Бяхме агресивни и причинявахме страдания на хората. Но "бомбата" ни успокоява, изморявате се, просто си стоите някъде или си седите. Когато действието приключи, вие си отивате вкъщи без да безпокоите който и да е", разказва 26-годишен член на банда, употребяващ наркотика.

Кафявият прах се получава по пътя на стриването на керамичната вътрешност на автомобилните катализатори - устройства, които намаляват изхвърлянето на токсични газове от камерите за изгаряне на двигателите на колите. Металите, съдържащи се в катализаторите, могат да предизвикат рак. 

Естествени, количеството на кражби на катализатори в резултат на появата на новия наркотик драстично се е увеличило. 

Механикът от Киншаса Тресоре Кадого казва, че всеки ден към него се обръщат между пет и десет души с един и същ проблем - откраднат катализатор. 

КОМЕНТИРАЙ