Nissan показа уникална система за избягване на катастрофи по пътищата ВИДЕО

  • 26.04.2022 8:06 /
  • 4309 /
  • 0
Nissan показа уникална система за избягване на катастрофи по пътищата ВИДЕО

Компанията Nissan разказа за възможностите на новата си система за предотвратяване на сблъсъци, която масово ще започне да се внедрява в автомобилите до 2030 година. Технологията се нарича "възприемане на обективната реалност" (ground truth perception).

Тя обединява данните от радарите, сензорите и камерите с цел създаване на триизмерна визуализация на околното пространство; може да анализира обекти в полезрението, да разчита тяхната траектория в реално време и да избягва нестандартни аварии.  

Сърцето на технологията ground truth perception е Лидар сензор Luminar, данните от който допълват показаното от седем радара и десетки камери. Лидар вижда обекти на 300 метра, плюс има широки ъгли на обзор: 25 градуса по вертикала и 120 по хоризонтала. Системата определя формата и дистанцията до обекта, визуализира пространството около автомобила и най-главното - в реално време анализира пътната ситуация, оценява рисковете и изчислява оптималната последователност от стъпки, които са необходими да се предприемат, за да се избегне катастрофата.  

Електрониката разпознава забавящи движението си автомобили, пешеходци, странични предмети и поема контрола на автомобила при нестандартни ситуации. Например, тя реагира на поднасянето на автомобила от пред и би се престроила в свободното платно. Или пък ще завие и ще избегне удар с откъснало се от друг автомобил колело или изпаднал от камион варел. 

А да спре автомобила до пълен стоп заради внезапно изскочил на платното човек за системата въобще не е проблем. 

Планира се работата по технологията Nissan да приключи към средата на това десетилетие. За това на компанията ще помогне калифорнийската фирма Applied Intuition, създала платформа за тестване на системи за автономно управление на базата на сценарии за използване.  Първоначално ground truth perception ще се монтира на отделни модели, най-вероятно най-скъпите. След това системата ще започне да се появява и на всички нови автомобили на Нисан. 

КОМЕНТИРАЙ