Най-икономичните автомобили за 2018 година - дизел и бензин

  • 20.08.2018 8:49 /
  • 38131 /
  • 1
Най-икономичните автомобили за 2018 година - дизел и бензин

За мнозина автомобилисти решаващ фактор при избора на автомобил не са външният вид и комфорта, а показателят за икономичност. Транспортът с нисък разход на гориво позволява да се спестят сериозни суми пари, започвайки още от първия ден на експлоатация. Тази тенденция в избора на потребителите не остана незабелязана от автомобилните компании. 

Затова днес повечето марки се опитват да пускат автомобили, които са максимално привлекателни за шофьорите със своята икономичност. Най-големите в света -Citroen, Ford, Renault, Opel, дори водят яростна конкуренция помежду си за най-икономичното возило. 

А на фона на тази борба се появяват и класациите за най-голяма икономичност на четириколесните моторни превозни средства. Според експертите през 2018 година те са следните.  

Най-икономичните бензинови двигатели 

На пето място се нарежда Citroen C3. Освен с икономичност френското автомобилче се отличава и с оригинален дизайн. За возене из градските улици моделът ще изисква 5.7 литра за всеки 100 километра. На магистралата икономичността му пада още - до 4.1 литра на 100 километра. В крайна сметка средният разход е около 4.7 литра. По този показател количката превъзхожда повечето свои конкуренти в класа си. 

На четвърто място се нарежда Peugeot 208. Своите характеристики той дължи не толкова на решенията на разработчиците, а и на компактността и лекотата си. В града колата ще харчи 5.5 литра бензин на 100 километра. На магистралата разходът пада до 3,.9 литра. Това е среден разход от 4,5 литра. 

Тройката открива Opel Astra. За този модел също е характерна осезаемата разлика между "апетита" на автомобила в града и на магистралата. 5.1 литра на 100 градско и 3.7 литра на дълъг път. Това е среден разход от 4.2 на 100. 

Само на крачка от първото място се озовава със своя експресивен дизайн Toyota Aygo. За да се придвижвате с нея из града, ще трябва да се бръкнете само за 5.1 литра бензин на 100 километра. Разходът извънградско е 3.7 литра. В крайна сметка, Тойота с малко изпреварва Астрата - среден разход на гориво 4,2 литра на сто километра.

Авторитетното първо място сред бензиновите автомобили заема не кой да е, а Smart Fortwo - компактен, стилен и съвременен. Той подхожда по всичко на съвременния град, но може да се използва и извън неговите предели. Както и гореспоменатият кандидат, средно малката количка харчи 4.1 литра на 100 километра. Но при това моделът показва по-добри резултати и по двата показателя - 4.7 литра в града и 3.7 литра извънградско.  

Класация на най-икономичните дизелови автомобили 

Рекордьори има и при дизеловите автомобили. Резултатите за икономичност при тях са дори още по-привлекателни. 

Петото място заема провереният от времето и ежегодни подобряван Opel Astra, който е идеален вариант за мнозина купувачи благодарение на своите характеристики и разхода на гориво от 4.2 и 3.3 литра - съответно градско и извънградско.  

Четвъртото място заема BMW 1 Series, който освен скъпарския си дизайн предлага разход от 4.1 и 3.4 литра дизел. Средният разход е 3.6.  

Бронзът тази година взима Mini One D. Четири литра в града и 3,2 литра извън него. Среден разход около 3.6 литра. 

Второто място заема Citroen C4 с интересното име на модификацията Cactus. Освен агресивната си и необичайна външност автомобилът зашеметява с почти липсващия си апетит към гориво - само 3.8 литра в града и 3.4 литра по магистралата.  

Победител сред така наричаните "нафтови печки" е Opel Corsa. Средният разход на колата е 3.2 литра. 

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • колите
    20.08.2018 21:46
    Много може да се спори дали бензин или дизел, но лично предпочитам бензин без да става на въпрос за газова. С нашите горива най вече тяхното качество гласувам с две ръце за бензинов двигател в дългосрочен план си на плюс ;)