Mercedes заби Tesla в земята, с едно зареждане ще изминава 1000 километра

  • 05.01.2022 9:53 /
  • 6803 /
  • 3
Mercedes заби Tesla в земята, с едно зареждане ще изминава 1000 километра

Mercedes представи концепта Vision EQXX и даде сериозна заявка в света на електромобилите с пробег от над 1000 километра с едно зареждане.

Първите данни за концепта се появиха в края на 2020 година, а през изминалата година от Mercedes показаха няколко снимки на силуета на EQXX, както и повече техническа информация за него, пише Факти бг.

Mercedes представи EQXX и остави Tesla зад гърба си - 2

По-рано днес германците официално показаха концепта и разкриха по-голямата част от информацията за модела. Благодарение на изключително ниското въздушно съпротивление от едва 0.18 и специфичната си форма, EQXX може да се похвали с вече споменатия пробег.

Mercedes представи EQXX и остави Tesla зад гърба си - 3

От Mercedes не споделят точния капацитет на батерията, но поясняват, че той е под 100кВч, което решава и част от проблемите с високото тегло при повечето електромобили. Батерията тук тежи 495 килограма, което е с 30% по-малко от тази при EQS. От Mercedes споделят още, че средностатистически американски шофьор ще трябва да зарежда колата само един път в месеца.

Mercedes представи EQXX и остави Tesla зад гърба си - 4

Задвижването се осигурява от задно разположен електромотор с мощност от 201 конски сили, а 117 соларни панела върху покрива на колата могат да захранват климатичната система, светлините и инфотейнмънт системата.

Mercedes представи EQXX и остави Tesla зад гърба си - 5

Технологиите, също са на високо ниво, а въздушни завеси в предната броня, специални капаци върху джантите и специално разработени гуми в партньорство с Bridgestone допринасят за върховия пробег.

Mercedes представи EQXX и остави Tesla зад гърба си - 6

Въпреки, че колата изглежда голяма, то размерите ѝ са подобни на тези на C-Klasse, като същото се отнася за меджуосието и теглото на EQXX. Масата на концепта е едва 1750 килограма, а освен теглото на батерията, голяма роля в това играят и магнезиевите джанти, алуминиеви и карбонови елементи, използвани почти навсякъде по купето и рамата.

Mercedes представи EQXX и остави Tesla зад гърба си - 7

Интериорът е не по-малко технологичен от екстериора и предлага 47.5-инчов 8К дисплей по продължението на цялото табло, както и футуристични кръгли въздуховоди в средната част. Седалките също са с необичаен дизайн, а вместо дръжки във вътрешната част, вратите се отварят с колан, подобно на Porsche.

Mercedes представи EQXX и остави Tesla зад гърба си - 8

Все още няма никаква информация за това кога модела ще влезе в серийно производство и каква ще е неговата цена, но очакваме това да се случи в съвсем близко бъдеще.

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • Идиотите от блиц
    06.01.2022 2:19
    Научете Българския най накрая помияри! Няма дума "концепт" в Българския!
  • Жоре
    09.01.2022 10:13
    Това си е дизайнът на "Lightyear One" с надути калници. Един американски старъп я анонсира преди 2 години със сходен пробег и т.н. Браво на Мерцедес! Никакъв креатив!
  • Знайко
    12.01.2022 7:27
    Мерцедес си е Мерцедес... по суша, въздух и вода - знаете, винаги най-добрите!