Край на легендата! Последната костенурка на Volkswagen слезе от поточната линия

  • 11.07.2019 11:00 /
  • 3895 /
  • 0
Край на легендата! Последната костенурка на Volkswagen слезе от поточната линия

Volkswagen прекратява производството на последната версия на колата, известна сред българите като "Костенурката". Всъщност моделът се казва "Бръмбар" (Beetle). Производството се извършваше в Пуебло в Мексико. Това е край на един много дълъг път на един култов модел, появил се преди цели 80 години, през 1938 година. 

Beetle е символът на следвоенното икономическо възраждане на Германия и растящото благосъстояние на средната класа, най-яркият пример на глобализацията; автомобилът е признат в целия свят за символ на контракултурата през 60-те години на миналия век, за началото на епохата на разпознаваемия дизайн. 

Външността на автомобила е заоблен силует, почти вертикално предно стъкло и двигател с въздушно охлаждане, разположен отзад. Той е дело на австрийския инженер Фердинанд Порше, който е бил нает за проекта от Адолф Хитлер. Още през 1955 година е била произведена едномилионната бройка на автомобила. Тогава той официално е бил наричан Type 1 и се е произвеждал във Волфсбург.  

 Най-добре Beetle се е продавал в САЩ. Например, през 1968 година жителите на тази страна са купили 563 522 бройки от този автомобил. Тоест, 40% от всичките произведени. Това е пикът в популярността и продажбите.  

Производството на Beetle във Волфсбург е било прекратено през 1978 година. Мястото му е заето от друг култов автомобил - Golf. Производството на модела р продължило близо до пазарите, на които той добре се е харчил - в Мексико, където производството започва през 1967 година и продължава до 2003 година. 

New Beetle е изцяло нов автомобил, построен на базата на модифицираната платформа на Golf, но със замисъла да навява спомени за стария Beetle. През 2012 година дизайна на новата костенурка става по-изящен, но продажбите така и не тръгват нагоре. 

Преди производството да бъде прекратено Volkswagen пусна на пазара 5961 автомобила от специална ограничена серия - Final Edition, последният от които ще отиде директно в музея. 

Искате да научавате най-интересното и най-новото от света на автомобилите? Харесва ви да четете съвети за вашата кола или да се наслаждавате на ретро кадри от автомобилната история? Тогава ни харесайте във Фейсбук! 

КОМЕНТИРАЙ