Компанията Volkswagen обясни защо е взела на работа овце СНИМКИ

  • 13.11.2021 9:50 /
  • 22003 /
  • 0
Компанията Volkswagen обясни защо е взела на работа овце СНИМКИ

В завода за автомобили на Volkswagen в Чатануга, САЩ, работят 4000 души и стадо от 50 овце. А овцете са там именно за да работят, а не за красота.

Стадото е включено за постоянна дейност, като помага да се контролира тревата в близост до електроцентралата, съобщава пресслужбата на концерна.

Работата е там, че през 2013 г. заводът е оборудван със слънчеви панели. 33 600 модула са разположени в полето и генерират 9,5 мегавата, което осигурява 12,5% от нуждите на завода от електроенергия.

Полето, на което стоят панелите, е засято с трева, която предотвратява ерозията - ако почвата се отмие и панелите се наклонят или преобърнат, ремонтът им ще бъде много скъп.

Но тревата също може да бъде голям проблем - тя трябва да се коси, за да не блокира светлината към панелите. Тук овцете са от съществено значение.

30 СНИМКИ, запечатали ежедневието в завода на Volkswagen през 1972 г.

"Пашата на овцете е ефективен и икономичен начин за контрол на растителността и минимизиране на рисковете от ерозия", казва ръководителят на проекта Лоран Шаленбергер. - Овцете ядат тревата и я тъпчат. Самите соларни панели пък им осигуряват необходимата сянка в разгара на лятото.

Едно от основните предимства на овцете е, че те скубят тревата дори на труднодостъпни места и също така наторяват полето по естествен начин.

Шпионски СНИМКИ: Volkswagen изкара на пътя електрическия наследник на Passat

Козите например не са подходящи за такава работа, тъй като тези животни обичат да се катерят по соларните панели и да дъвчат жиците. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

КОМЕНТИРАЙ