Колите Tesla се разбесняват и стават убийци

  • 27.01.2020 8:00 /
  • 4891 /
  • 0
Колите Tesla се разбесняват и стават убийци

Служителите на NHTSA на САЩ са получили стотици петиции от собственици на електромобили Тесла с искането за забрана за продажба на тези коли, а опасните модели електромобили да бъдат отзовани и да бъдат върнати за доработка в компанията. 

Според Consumer Reports, човекът, организирал колективната петиция, иска от NHTSA да отзове всяка една Tesla, продадена в САЩ през периода 2013-2019 година. Изтеглянето може да засегне повече от половин милион коли.  

Работата е там, че някои модели на Tesla са започнали да приличат на убийци на своите собственици: те произволно ускоряват до опасни скорости, при което шофьорът е само играчка, от която нищо не зависи. 

Например, Дженифър Тери е управлявала своята Model 3 лятото на 2019 година и изведнъж колата започнала сама да ускорява. Жената успяла да се справи с управлението и помолила ръководството на Тесла да ѝ насрочи среща, но преди това да се случи, на нея се наложило да чака няколко седмици. 

Седмица след това се случило второ непреднамерено ускорение. Този път се стигнало до катастрофа с участието на четири транспортни средства. Пострадали били двама души. 

Опасенията, че Tesla могат непреднамерено да ускоряват, съществуват отдавна. Като доказателство собственици са качвал видеа в YouTube, но до сега не е имало реално разследване на инцидентите.

Някои специалисти подозират, че пакетът за помощ с името "Автопилот" може да има някакво отношение към техническите проблеми. След проверките на NHTSA ще бъдат предприети последващи стъпки. 

Според оценка на администрацията за национална безопасност на САЩ най-"разбеснелите" се са моделите Model X, Model S и Model 3, а колите с непланирано ускорение наброяват към днешен дън към половин милион.  

Сериозни травми по тази причина засега са получили само около петдесет собственици на електрическите коли, но жалбите са в пъти повече. 

При това автомобилите на Тесла не само самостоятелно ускоряват, но и започват внезапно да дават газ по време на паркиране, влизане в гараж, започват да се блъскат във всевъзможни заграждения, което ги прави наистина опасни и дори страшни. 

Собственик на Tesla Model X дори заяви, че неговата електрическа кола злобно му се е смяла. 

Макар това да е от областта на психическото разстройство, очевидно, заради шока, но явно има някаква мистика в цялата тази работа

Или, поне, проблясва пълната безотговорност от страна на ръководството на Tesla, както и на техническия контрол на компанията, която отговаря за качеството на всяка пусната в продажба кола. 

 

Трябва да се отбележи, че това не е първият случай, когато се отзовават некачествени електромобили Тесла. През май 2016 година това доведе дори до първия смъртен случай. 

Удивителното е обаче, е обемът на продажбите на Тесла след всичките разкрити сериозни технически проблеми и гръмките скандали с всяка изминала година само се увеличава, а популярността на колата расте фантастически. 

Например, новата разработка Tesla Cybertruck, чието серийно производство е планирано да започне едва през 2022 година, само пет дни след презентацията получи над 25 000 поръчки. 

Както казват "познавачите" в мрежата, нещо наистина тук намирисва на мистика. 

 

 

КОМЕНТИРАЙ