Казахстан ще разработва и произвежда уникален национален електрически автомобил

  • 21.03.2023 7:40 /
  • 4014 /
  • 1
Казахстан ще разработва и произвежда уникален национален електрически автомобил

В Казахстан искат да създадат производство на национални автомобили. Досега малък стартъп Qoshcar Automotive, който се състои само от шест души, се занимава с разработка. От тях само трима са родени в Казахстан. 

Другите трима са руснаци. Те работят в автомобилната индустрия от много години и вече са спечелили големи имена в автомобилния дизайн. Основната цел на стартъпа е да разработи уникални електрически превозни средства и хибриди и да стартира собствено производство в Казахстан.

Основателят на проекта Иляс Жоламан каза, че проектът е стартиран още през април 2022 г. и той е събрал целия екип сам. Условията, при които той е убедил известни дизайнери да се присъединят към стартъпа, не се разкриват. Иляс никога преди не е работил в автомобилната индустрия - продавал е първокласни автомобили и недвижими имоти в Казахстан.

Основната цел на проекта е да се създаде уникален и модерен електрически или хибриден автомобил. Новата кола, както е замислена от автора на проекта, трябва да струва около 100 хиляди долара. 

Те ще се произвеждат в собствено предприятие, което ще бъде изградено от нулата. Предварително Жоламан очаква, че новият завод ще може да произвежда четири хиляди автомобила годишно.

Първият модел ще бъде хечбекът Qoshcar GT Vision 1. Дизайнерският проект на модела няма предна пътническа седалка, а вратите са разположени асиметрично: дясната врата е изместена назад за удобство на пътниците. 

Авторът планира или да създаде платформата сам, или да даде разработката на някоя от международните компании. Бъдещата платформа ще осигури възможност за производство на различни автомобили - от роудстър до комби за всички терени.

По-голямата част от финансирането на проекта ще бъде привлечено отвън, затова сега основателят на Qoshcar Automotive активно търси инвеститори. 

Успоредно с това се развива собствена зарядна станция и инфраструктура за бъдещи електрически превозни средства, за да се повиши привлекателността на проекта за инвеститорите.

В същото време Жоламан поставя доста строги срокове - той иска да стартира сглобяването през следващите две или три години и за това е необходимо не само да се получи необходимото количество финансиране, но и едновременно с това да се проектира завод, където да се произвежда ще се установи.

Засега в Казахстан се произвеждат предимно китайски автомобили. По-специално, в началото на март стана известно, че в рамките на пет години в Алмати ще бъде пуснат завод за производство на Geely и Exeed.

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • Primus
    22.03.2023 1:26
    Глупотевини на търкалета!