Какво ще се случи, ако кабриолет катастрофира по таван? ВИДЕО

  • 29.07.2020 8:23 /
  • 2494 /
  • 0
Какво ще се случи, ако кабриолет катастрофира по таван? ВИДЕО

В случай на преобръщане главите на шофьора и пътниците на кабриолета не са защитени от нищо, ако колата не е оборудвана със специални дъги. 

За разлика от другите коли, кабриолетите и роудстърите имат слаб покрив, дори и да е метален. На някои зад седалките се монтират специални дъги, които в случай на преобръщане на автомобила трябва да не допуснат главите на хората да се ударят в земята. Но поняког тези дъги дори не са достатъчно високи. 

Donut Media разпространи доста интересно видео относно защитата на пътуващите в кабриолетите и роудстърите. За пример е избран роудстърът Mazda MX-5 Miata,  чийто горен край на предното стъкло често се оказва по-нисък от челата на пътниците. 

Ако в резултат на катастрофа колата се преобърне, то хората в нея рискуват да получат сериозни травми. 

Роудстърът Мазад може да бъде дооборудван със специални дълги, които се закрепват за креслата и трябва да поемат удара в случай на преобръщане на автомобила. 

Изпитателите са избрали два различни комплекта. Единият струпва само 65 долара. Той изглежда достатъчно здрав, но има четири точки на закрепване в една хоризонтална плоскост. 

Другият комплект представлява черна дъга на цена от 600 долара. Той е значително по тежък и се закрепва с няколко болта. 

По време на изпитанията първият комплект бе изтръгнат напред, което може да доведе до допълнителни травми на пътниците. Тоест, заради закрепването, намиращо се на една права, дъгата се оказва не само безполезна, но и опасна. 

Черната дъга се оказва по-здрава за сметка на различното си закрепване. 

Тоест, за своята безопасност кабриолетът или роудстърът трябва да имат здрав каркас, който да се издига иззад креслата на пътниците и да се намита по-високо от техните глави. При това той не тябва да е евтин. В противен случай той ще е само декоративен елемент. 

 

 

КОМЕНТИРАЙ