Какво е това W-образен двигател? (ВИДЕО)

  • 07.01.2019 9:00 /
  • 17917 /
  • 3
Какво е това W-образен двигател? (ВИДЕО)

В момента някои от най-бързите автомобили, за които мнозина мечтаят, използват W-образен двигател, за да постигнат рекордни скорости.

Този тип двигател е широко използван за първи път на самолети през Втората световна война. 3-редовият агрегат е бил използван само в авиацията, а по-късно и в спортните автомобили. 

Актуален СПИСЪК на най-евтините нови коли на българския пазар

Тук, както не е трудно да се отгатне, има 3 реда цилиндри, по 4 във всеки. Редовете са разположени под ъгъл от 60 градуса един спрямо друг. 

Първият от тях е бил авиационният мотор Napier Lion, представен още през 1917 г. от британската компания Napier & Son. Той е инсталиран на редица военни самолети през Първата световна война и е бил снет от масовото производство в средата на 30-те години. Освен този W12 е имало и няколко други авиационни версии.

Обикновено W-образните двигатели са 3- или 4-редови - поради броя на цилиндрите, разположени отгоре под ъгъл под 90 градуса един спрямо друг, над един колянов вал. Този тип двигател има основното предимство - компактност в сравнение с други типове двигатели, използвани в серийните автомобили и притежаващи сходни мощности.

Скандална СНИМКА от столичен автосервиз потресе мрежата!

Също така има и W-образни двигатели с линейно подреждане на цилиндрите по шахматен начин във всяка от 2 секции на един цилиндров блок. Освен това, всяка от двете секции на тази единица има цилиндрова глава и ъгълът между цилиндрите в диапазон от 10 до 15 градуса.

Голямата заблуда за електромобилите

Сред предимствата на този тип двигател може да се отбележи, малкото му тегло. Но в същото време те имат сложна форма на коляновия вал, обширна охладителна система за всеки цилиндър. Всичко това се отразява на цената и времето на производство, както се вижда на това видео от завод на Bentley./auto.blitz.bg

 

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • Ха ха
    07.01.2019 12:03
    Пише се V образен ,тъпанари от БЛИЦ !
  • До Ха ха
    07.01.2019 16:11
    Приятелю, не бързай с обидите (въпреки, че Блиц, често си ги заслужват). Има V - образен, има и W - образен двигател. В случая говорят за W - образен.
  • Ицо
    08.01.2019 0:37
    Разбира се че е W, има "лека" разлика с V 12 :), та това си е чисто Ауди