Как изглежда двигател на хибридна Toyota Prius след половин милион км ВИДЕО

  • 16.10.2021 10:50 /
  • 14479 /
  • 0
Как изглежда двигател на хибридна Toyota Prius след половин милион км ВИДЕО

Специалист е разглобил 1,5-литровия двигател на стар хибриден хечбек, за да оцени техническото му състояние и последиците от продължителната употреба.

Много шофьори са убедени, че днес производителите на автомобили вече не произвеждат автомобили за милиони километри, които да издържат десетилетия. И колкото повече автомобилите приличат на джаджи с колела, толкова по-малко са способни да оцелеят.

Можем да направим визуален преглед на двигателя на една от най-ранните и най-популярни подобни автомобили - хибридната Toyota Prius от 2004 г. с пробег над 488 000 км.

Това е 1,5-литровият двигател 1NZ-FXE на Prius от 2004 г., работещ по цикъла на Аткинсън. Основната му цел е не толкова в максималната мощност, колкото да се постигне максимална енергийна ефективност.

Блогър разглоби Toyota RAV4 и обясни защо това е най-добрият автомобил ВИДЕО

Двигатели от серията NZ, без електрическа надстройка, са използвани в различни модели на Toyota през последните 20 години, включително Toyota Echo, Toyota Yaris, Scion xA и Scion xB. Производството на двигателите от тази серия вече е преустановено.

Специалистът разглобява двигателя на 17-годишния автомобил стъпка по стъпка, като проверява всяка част. Вече под капака на двигателя виждаме, че всичко не изглежда зле. Авторът на видеоклипа отбелязва обезцветяването на отделните части, но казва, че това оказва значително влияние върху работата на двигателя.

Продадоха всъдеход на Toyota с пробег от 1 милион километра СНИМКИ

Има запушване на контролните пръстени на буталата, така че в определени моменти двигателят очевидно е работил с липса на масло в сместа. През годините в изпускателната система се е натрупало прекомерно замърсяване, а в картера се е натрупала тиня.

Но като цяло износването е доста умерено, като се има предвид пробега на автомобила. А ако собственикът не беше пестил средства за качествени филтри и смазочни материали, този Prius можеше да изкара още много години. Най-малкото двигателят му щеше да го направи. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

КОМЕНТИРАЙ