Изненадващи и малко известни факти за автомобилите СНИМКИ

  • 26.02.2023 11:50 /
  • 4749 /
  • 0
Изненадващи и малко известни факти за автомобилите СНИМКИ

Понякога човек може да си мислите, че знае всичко на света, но винаги има какво да узнае още. Тази статия съдържа няколко малко известни факта за автомобили.

Към оборудването на Honda CR-V е била включена маса за отдих на открито

Първите две поколения на очарователния кросоувър на Honda са продавани със сгъваема маса, а в първото поколение дори е имало душ комплект. Към Honda Odyssey пък била включена прахосмукачка. Никоя друга кола повече няма такива опции.

Lexus е последната кола, оборудвана с касетофон

В наши дни автомобилните компании произвеждат автомобили с вградени мултимедийни системи, които имат USB конектори, само Lexus дълго време остава непоклатимо верен на касетофона. В края на 2010 г. SC430 са произвеждани с тази стандартизирана опция.

Намериха рядък електрически автомобил ЗАЗ "Таврия" в Германия СНИМКИ

Дебютният седан на Porsche е Studebaker

Прототипът с 4/5 врати, противно на общоприетото схващане, не е Panamera и изобщо не е модел с 4 врати от 90-те години. Това е седан, създаден през далечната 1952 г., който компанията Porsche разработва специално за Studebaker под името Type 542, което е нетипично за прототип, планиран за масово производство.

Гласът на Austin Maestro за различните пазари

Austin Maestro е един от прототипите, който е оборудван с говорещ бордови компютър. Информацията за „смяна на масло“ или „поддръжка на спирачките“ се озвучава с гласа на известната актриса Николет Макензи, но в някои държави (Испания, Германия) колите имали мъжки глас.

Предполага се, че Austin-Rover са решили, че шофьорите от тези страни няма да се вслушат в препоръката на женския глас.

Отново заедно: Мъж намери и купи първата си кола след 43 години ВИДЕО

В Saab има възможност да се играе Pong

Не е трудно да се досетите, че за талантливите конструктори не струва нищо тайно да поставят програми в автомобилни компютри, които да бъдат недостъпни за обикновените шофьори.

И така, в автотестера за диагностика на GM Tech II на автомобил Saab, в раздела „Въздушна възглавница“, има специална тайна, която ви позволява да играете аркадната видеоигра Pong.

В Малайзия конкурентите могат да вдигнат цената на успешна кола

Разрастващият се малайзийски автомобилен пазар далеч не е свободен. Доминиращият продавач е Toyota, а от страна на правителството има силно регулиране на пазара.

Ако една кола е с голямо търсене, тогава конкурентите имат възможност да се оплачат на властите и те принудително ще повишат цената до необходимото ниво.

Така в случая на Passat CC цената е завишена с 10 000 долара, преди три години подобен скок имаше при VW Polo GTI, който поскъпна от 46 000 на 56 000 долара.

Създателят на Cadillac и Lincoln е един и същи човек

Това е Хенри Леланд. Той и двамата му партньори основават Cadillac през 1902 година. След като напуска Cadillac през 1917 г., той става основател на Lincoln три години по-късно през 1920 г., а по-късно автокомпанията е закупена от Ford през 1920 г.

Вдъхновението за създаването на вратите на болида McLaren F1 е Toyota Sera.

Минавайки покрай Toyota Sera всеки ден, Гордън Мъри, конструктор от F1, е очарован от дизайна на вратите му. По-късно той разработва вратите за McLaren въз основа на тях. Това разположение осигурява достъп до седалката на водача, която се намира в центъра на салона.  /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

КОМЕНТИРАЙ