Има ли по света ГТП и как се преминава той

  • 22.03.2021 9:00 /
  • 2401 /
  • 0
Има ли по света ГТП и как се преминава той

В САЩ задължителна процедура за преминаване на технически преглед на автомобил се извършва в 37 от 50 щата. А процесът на допускане на превозно средство до по-нататъшна експлоатация е много строг. Всички компоненти и възли на автомобила се проверяват, пише money.bg.

И ако превозното средство е в изправност, собственикът получава стикер за предното стъкло и чек за плащане за проверката, който се предоставя на полицая по време на проверката.

Най-скъпата и строга процедура за проверка на превозното средство е в Япония. Тук, колкото по-стара е колата, толкова по-скъпо ще струва заключението на инспектора за нейната изправност. И ако е необходимо да се проверят някакви подробности, японците разглобяват целия автомобил! Проверката за годността на колата се извършва по 100 параметъра.

В страните членки на Европейския съюз автомобилите задължително трябва да се подложат на годишен технически преглед. И най-често властите приемат тази процедура много сериозно. Ако документът е просрочен, на собственика се налага тежка глоба, а за второ нарушение можете дори да попаднете в затвора.

Превозните средства, които не са по-стари от 10 години, се подлагат на технически преглед веднъж на всеки две години. Но тези, които са прекрачили десетгодишната граница такъв задължително се извършва всяка година.

На всеки две години всички автомобили на възраст над три години започват да преминават технически преглед в Германия . След това на регистрационния номер на автомобила се залепват кръгли стикери.

Подобни правила важат и в Австрия, само че стикерите са разположени на предното стъкло. Колкото по-стара е колата, толкова по-дълъг е венецът от цветни стикери. Те посочват датата на следващото технически преглед. При липса на необходимите отметки на собственика на автомобила се налага значителна глоба.

В Турция техническият преглед трябва да се извършва веднъж на всеки две години и това се отнася за всички автомобили на възраст над три години. Услугата се предоставя на бензиностанции и обикновено отнема не повече от 15 минути. Но местните жители обичат автомобилите си и влагат цялата си душа в грижите за тях. По тази причина с техническия преглед, макар и не евтини, те нямат проблеми.

КОМЕНТИРАЙ