Grand Sphere е вероятният приемник на Audi A8 от бъдещето СНИМКИ

  • 20.07.2021 8:03 /
  • 1072 /
  • 0
Grand Sphere е вероятният приемник на Audi A8 от бъдещето СНИМКИ

Марката Audi принадлежи на германския концерн Volkswagen: производителят възнамерява да заеме лидерска позиция на пазара на електромобили, при което в най-различни сегменти. 

Да припомним, продажбите на Ауди в Европа през изминалата година осезаемо спаднаха заради пандемията от коронавируса: клиентите са купили 601 844 автомобила, което е с 18.8% по-малко, отколкото година по-рано. 

През тази година марката засега отчита "плюс": през периода януари-май дилърите са продали 274 582 автомобила, което е с 30% повече спрямо първите пет месеца на 2020 година. 

Първи тийзър на Audi Grand Sphere

В момента в гамата на Audi вече има електромобили, но в бъдеще те ще бъдат повече: наскоро марката анонсира прощаването си с традиционните ДВГ. Един от новите "модели с батерии", съдейки по всичко, ще бъде серийният автомобил, създаден по мотивите на концепта Grand Sphere.

Тези дни марката разпространи няколко тийзъра на макета на бъдещата кола, която той ще представи през септември текущата година в рамките на международното автомобилно изложение в Мюнхен. 

Трябва да се отбележи, че новата кола влиза в концептуалното семействоSphere.

Очаква се, че този автомобил впоследствие ще стане приемник на големия седан A8.

По информация на британското издание Autocar, което се позовава на шефа на отдела за дизайна на Audi Марка Лихте, Grand Sphere предхожда проекта Artemis.

В бъдеще серийният автомобил, в основата на който ще залегне анонсираната шоу кола, ще бъде конкурент на електромобила на Mercedes-Benz EQS.

Предполага се, че концепцията няма да има традиционна решетка за радиатор. Тя ще получи разпознаваемия фирмен дизайн на Audi, но при това тя ще скрие в себе си най-различни датчици и други системи на автопилота, както и няма да работи за охлаждане на двигателя. 

Съдейки по тийзърите, а също и по думите на главния дизайнер на Audi, новата кола няма да е седан. Не е изключено приемникът на А8, по-скоро, да се окаже петвратен лифтбек със сравнително малка предница. Това на свой ред ще позволи да се увеличи вътрешното пространство за пътниците и шофьора. 

Audi Grand Sphere ще получи минималистичен интериор, който, впрочем, ще подчертава не аскетичността, а напротив - разкоша и високото ниво на комфорт. 

Очакват се и различни функции, отговарящи на автономното шофиране. Кои от тях ще получи серийният автомобил, създаван на базата на концепта, ще стане ясно с наближаването на премиерата. Тя, вероятно, ще се състои през 2024 година. 

В момента Audi провежда тестове на обновената А8. 

В концептуалното "семейство" влизат още два автомобила - голямо купе Sky Sphere, и Urban Sphere, който ще е градски кросоувър.

Предполага се, че техни макети ще бъдат представени до края на годината.

КОМЕНТИРАЙ