Електромобилите ще завладеят България много по-рано от очакваното

  • 23.12.2021 9:49 /
  • 24894 /
  • 7
Електромобилите ще завладеят България много по-рано от очакваното

Бъдещето без въглеродни емисии настъпва с бързи темпове. У нас все още това не се усеща, но рано или късно то ще настъпи и в България - неизбежно е. Просто още не можем да го проумеем, пише Факти бг.

Но да погледнем назад. С появата на първия персонален компютър животът ни се промени завинаги: бързо и неумолимо компютърът се превърна от чудо в атрибут на всеки дом. Същото се случва и сега в сферата на транспорта.

Критичната точка, от която няма връщане назад за развитието на електрическия транспорт вече е премината. Европейският съюз възнамерява да премине към нулев въглероден отпечатък до 2050 г. През юли Европейската комисия прие план за опазване на климата и околната среда, който призовава за пълен преход към електрически превозни средства до 2035 г. 

Анализаторите от международната одиторска и консултантска компания EY очакват, че до 2033 г. продажбите на електрически превозни средства ще надхвърлят продажбите на автомобили с двигатели с вътрешно горене. Последните, според прогнозите, до 2045 г. ще останат под един процент.

Скептиците, а може би просто реалисти у нас, смятат, че ерата на автомобилите с двигатели с вътрешно горене ще продължи по-дълго. Предстоят много обстоятелства, които могат да ускорят и, обратно, да забавят прехода към електрически транспорт. Вероятно основната грижа, около която еколозите и служителите се суетят, е: колко „зелено“ ще се окаже електрическото „гориво“. Всички са виждали карикатури по темата, като например пушещ дизелов двигател в някаква безлюдна местност, захранващ с електричество чисто нова Tesla. 

Всъщност количеството емисии от използването на електрически автомобили зависи от това на кои енергийни източници разчита енергийната система на страната и по кое време на деня жителите зареждат автомобилите си. Но проучване от 2021 г. показа, че в повечето страни електрическата кола може да намали емисиите с повече от 60% от бензиновия си аналог, а в най-развитите страни (Швейцария, Норвегия, Франция, Швеция и Австрия) намаляването на емисиите ще надвишава 90%.

Разбира се, има изключения от всяко правило, а в две европейски държави, Полша и Косово, производството на електроенергия е по-малко ефективно, поради което преминаването към електрически превозни средства в момента там ще увеличи общите вредни емисии. Не бива обаче да забравяме, че електроцентралите са далеч от хората, а сега всеки ден дишаме отработените газове на бензиновите и дизелови автомобили.

Разбира се, електрическите автомобили не са единствената „зелена“ технология и спокойно може да се каже, че няма да има „електрически“ концентрационен лагер. Като „зелена“ алтернатива има перспективи за транспорт на водород, който е още по-подходящ за автомобилен транспорт, но все още подобни инсталации са доста опасни. Следователно най-вероятно светът ще следва балансирания път на енергиен преход.

Въпреки това електрическите превозни средства са най-развитият и обещаващ вид транспорт на бъдещето. И настоящето също. Преди няколко години изглеждаше, че българите ще се противопоставят на този път, но сега, с всеки изминал ден осъзнаваме, че рано или късно електрификацията ща дойде и у нас, колкото и да не им се иска на някои.

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • whitenoise
    23.12.2021 18:41
    мда с генератора в ремарке вече ще се пътува.. па ЕС ще изкара до 2050 колко СИВ изкара до 2к
  • XEPKYPEC
    23.12.2021 22:51
    Хайде да не бързаме толкова много ,а! Какво ще кажете...
  • София-нец
    24.12.2021 16:23
    А, чували ли сте вица където Фейсбук, Интернет и електричеството спорили кой е най важен? Та, на тези е-мобили няма ли да им трябва ток? И, ... от къде и на каква цена?
  • РУМЕН
    25.12.2021 13:14
    ВЯРНО Е! С ТОВА УВЕЛИЧЕНИЕ НА ПЕНСИИТЕ!
  • Кънчев
    25.12.2021 14:43
    Защо да не искаме ел. автомобили искаме просто неможем да си позволим нов а на старо батериите са скъпи.
  • icebo
    25.12.2021 19:53
    Само глупости пишете.......
  • Абе я си ....
    25.12.2021 21:33
    Само на олио карам оправяте се малумници ако не ми купете една електричка