Екстремна: Показаха най-мощната електрическа хиперкола в света ВИДЕО

  • 16.04.2022 12:50 /
  • 1749 /
  • 0
Екстремна: Показаха най-мощната електрическа хиперкола в света ВИДЕО

Австрийската фирма Deus Automobiles представи в Ню Йорк своя дебютен модел Vayanne, разработен в сътрудничество с Williams Advanced Engineering и ItalDesign.

Оказва се, че това е най-мощният електрически хиперавтомобил в света.

Фирмата Deus Automobiles е основана през 2020 г., регистрирана е във Виена и е част от определена група компании с повече от тридесет години опит.

Интересно е, че бизнес дейностите на консорциума включват издателска дейност, производство на опаковки и разработване на екосистеми за мобилност.

Базираното в Торино студио ItalDesign е посочено като стратегически и технически партньор на Deus и вероятно ще отговаря за производството на хиперавтомобила с малка серия.

Williams Advanced Engineering на свой ред ще сподели своя опит в областта на леките технологии, аеродинамиката и електрификацията.

Теглото на Vayanne ще бъде 1870 кг, ускорение до 100 км/ч - 1,99 секунди, максималната скорост - 400 км/ч, а пробегът с едно зареждане - 500 км.

Британците пуснаха брутален офроуд суперавтомобил СНИМКИ

Най-важното тук обаче е мощността на автомобила: повече от 2200 конски сили и 2000 Nm въртящ момент.

Това позволява на Vayanne да претендира за титлата за най-мощен електрически автомобил в света, като всъщност надминава не само Pininfarina Battista (1900 к.с.), Rimac Nevera (1914 к.с.) и Lotus Evija (2000 к.с.), но и Aspark Awl (2012 к.с.). Дори полумитичният Arash AF10 Hybrid (2108 к.с.) има по-малко "коне".

Deus очаква да привлече клиентите с дизайн, функционалност и технологии. Според Адриан-Филип Бутук, главен изпълнителен директор и главен стилист, моделът Vayanne е продиктуван от идеите за симетрия и безкрайност.

Създателят на McLaren F1 представи нова суперкола СНИМКИ

За това подсказва формата на радиаторните решетки отпред и отзад, както и салонът, където за първи път е използван широко ефектът на "безкрайното огледало". За да бъде усетен, трябва просто да се погледне контурното осветление по периметъра на кокпита: то създава илюзията за триизмерност, почти като светлинния модел на Lexus LC.

Вече се приемат поръчките за Vayanne, но доставките са обещани едва през 2025 г. Ще бъдат произведени общо 99 автомобила. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

КОМЕНТИРАЙ