Експерти предупреждават: 18 секунди и колата ви ще е открадната (ВИДЕО)

  • 08.02.2019 9:20 /
  • 15976 /
  • 0
Експерти предупреждават: 18 секунди и колата ви ще е открадната (ВИДЕО)

Системите за безконтактен достъп до автомобили (без използването на ключ)  са удобно и полезно нещо и в същото време е истинска находка за крадци на коли. Немският автомобилен клуб ADAC проведе изследване, резултатите от което са шокиращи.

Специалистите от ADAC са тествали 237 нови автомобила от 30 различни марки, както и три мотоциклета - BMW, Ducati и KTM. Всички те са оборудвани със система за влизане без ключ и стартиране на двигателя. Оказва се, че 230 от тях, включително мотоциклетите, са изключително уязвими за хакерски атаки, или по-точно - за прихващане на радиосигнала от ключа към колата.

10-те най-важни съвета при шофиране на сняг

Това позволява на крадците да разблокират вратите на автомобила и да стартират двигателя му без ключ. Крадците просто сканират сигналите, предавани от безжичните ключове, използват специално устройство, за да ги усилват ги и така получават достъп до колата.

4 фатални грешки на шофьорите, съсипващи автоматичните скоростни кутии

Трите модела автомобили, които са успели напълно да се противопоставят на престъпните действия се оказват от един и същи производител: Jaguar I-Pace, Land Rover Discovery и Range Rover Evoque. Още четири автомобила могат или само да бъдат отворени (Infiniti Q30), или да бъдат стартирани (BMW i3, Mazda2, Volvo XC60 T5). Останалите 230 коли са лесни за отключване и стартиране.

Заслужава да се отбележи, че функцията за достъп без ключ, в повечето случаи, може да бъде изключена чрез менюто. /auto.blitz.bg

 

КОМЕНТИРАЙ