Експерти посочиха защо на възрастните шофьори им трябват опреснителни курсове

  • 09.05.2019 9:35 /
  • 5212 /
  • 6
Експерти посочиха защо на възрастните шофьори им трябват опреснителни курсове

Опреснителен курс за шофьорите над определена възраст при подновяване на шофьорската книжка, както и продължаващо обучение за всички водачи предлагат от Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка. Това ли е начинът да се справим с войната по пътищата коментираха пред БНТ Йонко Иванов – председател на Съюза по авто-мото подготовка и Илия Тодоров от Асоциация на пострадали при пътно-транспорти произшествия.

„Нашите предложения засягат т.нар. фазово обучение от 0 до 100 - в някои модерни европейски държави още при самото раждане на детето се подарява кошчето за превоз в автомобил, това у нас трудно би се постигнало, но подготовката не бива да се разглежда като рестрикция към хора в определена възраст“, обясни Иванов.

Reuters: Задава се ново цунами от употребявани автомобили

„Голяма част от възрастните шофьори не са имали възможност да шофират по магистрали, а и са с доста остарял автопарк“, каза Иванов.

„С младите хора се работи много трудно, доста често идват употребили алкохол или наркотици младежи. Момичетата са по-смели и по-бързо се обучават, отколкото момчетата“, допълни Иванов.

Според Илия Тодоров мерки като опреснителен курс за шофьори над определена възраст ще дадат траен ефект да излезем от последните места в Европа по безопасност и брой ранени и загинали при катастрофи.

Пенсионер кара 42-годишна “Волга”, сам изработва на струг части за ремонта й

„Това няма да стане бързо, но ще даде траен ефект, а не тези "кърпежи" на Закона за движение по пътищата. Статистиката на "Пътна полиция" показва, че над 50% от загиналите пешеходци са хора над 65-годишна възраст, явно има някаква причина това да се случва“, каза Тодоров.

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • нсп
    09.05.2019 9:48
    Идиоти - лапачи инстрктори. А защо не вземете да обучавате и пешеходците? От пенсионери няма да лапате много-идете в училищата,че държавата да ви плаща. Трябва инструкторите да плащат 50% от глобите на шофьорите,че не са ги обучили и са им дали книжки.
  • nmnmwbn
    09.05.2019 16:38
    Трябват ти пари ? Опитай късмета си тук !Нон стоп печалби ! Онлайн казино , с нови игри и забележителни джакпоти .Нужен е минимален депозит от 10 евро,за да започнеш играта има и бонуси !https://bit.ly/2vGdh7g
  • Коч
    09.05.2019 20:03
    Възрастни пешеходци пострадали - той иска да обучава възрастни шофьори. Не, 10 години ГЕРБ са твърде много за жална България - идиот до идиота началник стана.
  • Чичо Дядко
    10.05.2019 10:48
    Става, обаче обучението да е изцяло за ваша сметка. Щом генерирате такива хубави идеи, значи можете да спонсорирате начинанието, иначе си е схема за обир.
  • inokos
    10.05.2019 16:13
    Кои са експертите? Как си заслужиха определението? Защо дрънкат глупости на корем? Защо се публикуват такива блудкави истории? Аз съм на 63г. Във връзка с работата си карам 25 - 30000км. на година. Да вземат да ми покажат магистрала тия експерти.
  • toto
    10.05.2019 16:13
    Няма да има ефект , защото има бързи хора който карат лудо по пътищата.