Днес купувате последната си кола с ДВГ, ето защо

  • 27.10.2020 8:39 /
  • 29520 /
  • 3
Днес купувате последната си кола с ДВГ, ето защо

Инвестиционната банка UBS проведе изследване, в хода на което специалистите изясниха, че до 2022 година разходите за производство на електромобили с акумулатори в сравнение с автомобили с ДВГ ще бъдат само с 1 900 долара по високи. 

Започвайки от 2024 година разлика в цената на тези два типа транспортни средства въобще няма да има. 

UBS са достигнали до този извод, анализирайки характеристиките и цената на батериите на седемте най-големи производителя. Днес на батериите се пада от една четвърт до две пети от цената на електромобилите. 

Това прави колите на ток твърде скъпи и неизгодни за покупка дори с отчитането на икономията от гориво и обслужване. 

UBS също очаква, че делът на пазара на електромобили ще достигне 17% до 2025 година и до 40% през 2030 година. 

"Не останаха толкова много причини, че човек да си купува кола с ДВГ след 2025 година. Намаляването на цената на батериите не само ще послужи като последен пирон в ковчега на автомобилите с ДВГ, но ще отстрани и финансовите проблеми с хибридните автомобили", казва анализаторът на UBS Тим Буш. 

Очаква се, че намаляването на цената на батериите ще доведе до доста бърз преход към електромобилите. При равна цена на колите с ДВГ и електромобилите закупуването на първите няма да е толкова изгодно, като се има предвид разходите за гориво, смяната на масло и другите разходи по поддръжка. 

При това още днешните технологии, позволяващи зареждането на електромобила само за 7 минути, вече са съпоставими със скоростта на зареждане на обикновенната кола с гориво. 

В резултат отказа от автомобили с ДВГ ще се случи моментално, затова не е изключено, че хората, купуващи днес кола и планиращи да я използват между 3 и 5 години, най-вероятно купуват последната в живота си кола с двигател с вътрешно горене.  

 

 

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • oto
    27.10.2020 21:17
    Аре бегайте бе! Преди седмица си купих новото Санта фе но исках да е дизел за 48 хиляди евро и след 5 години ще си взема пак дизелче!
  • Gloposti
    27.10.2020 21:28
    Kato pochnat da slagat i cenata za receklirane....e togava shte smqtame. Tova e reclama I Popolizum.
  • Електричко
    29.10.2020 9:45
    А замърсяването от производството и рециклирането на батериите?Каква ще е ползата за околната среда?А авиациятя и тя ли ще мине на батерии? Стига сте рекламирали неща от които ефекта е почти нулев!