Автопилот на тесла взе на таран линейка и патрулка

  • 20.07.2020 8:00 /
  • 1181 /
  • 0
Автопилот на тесла взе на таран линейка и патрулка

Тройна катастрофа, за която виновник е автомобил Tesla Model S, стана миналите дни на автомагистрала в щата Аризона. 

Първоначално електрическата кола се е забила в полицейски джип Chevrolet Tahoe, а той, на свой ред, се заби в задната част на кола на Бърза помощ. 

И двата автомобила са били на мястото заради друга катастрофа. За щастие, в ударената патрулка по време на инцидента не е имало полицаи, няма пострадали ли в линейката. 

23-годишният шофьор на теслата е хоспитализиран в най-близката болница със сериозни, но не застрашаващи живота травми. Взети са му проби, от полицията подозират, че младежът е бил под въздействието на наркотици. 

Шофьорът обяснил на полицаите, че той е използвал системата за аавтопилот на автомобила. 

Катастрофите, свързани с полуавтономната система за управление на автомобилите Тесла, в последно време не са рядкост. Властите в САЩ вече са разследвали редица подобни инциденти и са достигнали до извода, че шофьорите твърде много се доверяват на новата технология. 

Все пак от Тесла предупредиха, че системата за автопилот не е изцяло автономна и тя може да бъде ползвана безопасно на пътищата, само ако шофьорът продължава да обръща внимание на пътя и е готов във всеки един момент да поеме управлението. 

 

Междувременно, прекомерното доверие на шофьорите на Тесла и нейната автоматизирана система стана причина за няколко сериозни катастрофи, сред които е и тази от 2016 година във Флорида, когато Model 3 се заби в камион.

А през 2018 година по грешка автопилотът насочи Tesla Model X към бариера на шосе 101, което доведе до смъртта на шофьора. 

КОМЕНТИРАЙ