Ауди вади уникални фарове, ще проектират изображения върху пътя СНИМКИ

  • 20.10.2020 8:36 /
  • 1866 /
  • 1
Ауди вади уникални фарове, ще проектират изображения върху пътя СНИМКИ

Специалистите от Инголщад възлагат големи надежди на моделите на Audi e-tron и Sportback.

В близко бъдеще ще се появят и техните спортни версии, които обещават да донесат много нови впечатления на почитателите на динамичното шофиране. Но дори и базовите изпълнения на тези автомобили ще зарадват собствениците си с нещо необикновено. 

Те ще получат първите в историята анимирани светодиодни фарове с технологията Digital Matrix.

Пътни прожектори 

Автомобилната оптика се отнася към елементите, които постоянно се развиват, защото от тях пряко зависи безопасността по време на шофиране. Но разработката на Audi е не просто подобряване на съвременните светодиодни фарове. Става дума за принципно нови възможности. 

Фаровете Digital Matrix представляват умен оптичен елемент с 1.3 милиона микроогледала, за които се грижи и електронно управление. 

В процеса на работа не изпълняват функцията на проектори на пътя, тоест в прекия смисъл автомобилът ще предава върху пътната настила определени изображения дори с анимирана графика.

Ново ниво на безопасност 

Може да ви се струва, че това е поредната маркетингова уловка, която трябва да привлече вниманието с външни ефекти, но на практика се оказва безполезна или не толкова значима за шофьора. 

Но това не е така, защото става дума действително за повишаване на безопасността. 

Предлаганите фарове могат да осветяват 50-метров участък от пътното платно без риск от заслепяване на другите участници в движението. 

При извършване на маневри с промяна в пътната обстановка секторът на осветяване също променя своите параметри, адаптира се към условията на движение. 

Освен това, късите светлини ще могат да се "огъват", осветявайки обекти в страни от колата. 

Но най-главното е това е прожектирането на спомагателни изображения, които ще помогнат за удържането на автомобила в зададения маршрут с отчитането на необходимостта от една или друга маневра и потенциалните рискове на пътя. 

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • Асен
    20.10.2020 16:01
    Автомобилни новини https://www.avtomobilninovini.com/