Американци посочиха системите на колата, които отказват при дъжд

  • 19.10.2021 9:13 /
  • 3304 /
  • 0
Американци посочиха системите на колата, които отказват при дъжд

American Automobile Association (AAA) посочи системите за сигурност, които са безполезни и дори опасни по време на дъжд. 

Системите за помощ на водача не са всемогъщи, изясниха специалистите на организацията. Например, в дъждовно време те работят, но със сривове и, ако човек разчита на тях, то рискът да претърпи катастрофа е голям. 

В хода на изпитания, проведени на затворен полигон, бе имитирано дъждовно време. В хода на тестовете бе проверена работата на системи, като автоматичното извънредно спиране и функцията за задържане на колата в лентата на движение. Оказа се, че п време на умерен дъжд и проливен дъжд тези системи не работят коректно. 

Изпитанията на автоматичните системи за извънредно спиране, проведени при скорост от 40 километра в час, са приключили с удар в 17% от случаите. При скорост от 56 километра в час, удари е имало в 33% от случаите. 

 

Системата за задържане в лентата на движение е работила още по-зле - в 69% от случаите автомобилът е пресичал разделителната линия. 

"Тези системи за безопасност се опират на датчици и камери, за да различават пътната маркировка, други автомобили, пешеходци и препятствия на пътното платно. Затова, естествено, съществено влияние върху тяхната работа оказват фактои като околната среда, като дъжда. Хората не винаги пътуват в слънчево време, затова ние трябва да разширим списъка на условията, при които се провеждат изпитанията", казва техническият директор на ААА Грег Бренън.  

ААА призовава шофьорите задължително да се запознаят с принципите на работата на системите за подпомагане, за да може адекватно да оценяват възможностите им и да държат обективите на камерите чисти, както и да не използват круиз-контрола в лошо време.  

КОМЕНТИРАЙ