Страшен скандал: Наложиха глоба от $20 млн. на Илон Мъск за измама и предприемачът напуска пост в Tesla!

  • 30.09.2018 4:40 /
  • 14126 /
  • 0
Страшен скандал: Наложиха глоба от $20 млн. на Илон Мъск за измама и предприемачът напуска пост в Tesla!

Бизнесменът Илон Мъск ще напусне поста председател на съвета на директорите на Tesla. Предприемачът и Комисията за ценни книжа и борси в САЩ постигнаха такова споразумение, след като той бе обвинен в измама. В същото време Мъск ще запази поста на изпълнителен директор на компанията, съобщава се на уебсайта на Комисията.

Поста си на председател на управителния съвет милиардерът е задължен да освободи в рамките на 45 дни. Съгласно споразумението, той няма да може да го заема през следващите три години. Независим мениджър ще замени бизнесмена.

Илон Мъск също така ще трябва да плати глоба от 20 милиона долара. Същата сума ще бъде събрана и от компанията Тесла. Тези пари ще бъдат разпределени между засегнатите инвеститори. Освен това, компанията трябва да назначи двама независими директори.

По-рано беше съобщено, че Мъск е отказал да преговаря с Комисията.

Комисия по ценните книжа и борси откри наказателно дело срещу предприемача заради негово съобщение в Туитър за това, че той планира да направи компанията частна и ще закупи всички акции по $ 420, което е по-високо от пазарната им цена. Длъжностните лица го заподозряха в съзнателно разпространение на неверни данни и подвеждане на акционерите на Tesla. Впоследствие той се отказа от плановете си, което стана причина да го заподозрат в измама с цел да повлияе на курса на акциите. Съветът на директорите на Tesla подкрепи ръководителя на компанията в конфронтацията си с регулаторните органи. 

"Съветът на директорите на Tesla има пълно доверие в Илон, неговата честност и неговото ръководство в компанията, които доведоха до създаването на най-успешната американска автомобилна компания," - се казва в официалното изявление.

След обвиненията срещу Илон Мъск и образуването на наказателно дело, акциите на компанията спаднаха с 6%, а бизнесменът загуби 1,5 милиарда долара. /auto.blitz.bg

КОМЕНТИРАЙ