Срещу мръсния въздух: Глоба, ако оставиш двигателя си да работи на паркинга

  • 20.08.2018 8:51 /
  • 3520 /
  • 1
Срещу мръсния въздух: Глоба, ако оставиш двигателя си да работи на паркинга

Нова мярка, която цели да попречи на шофьорите да оставят двигателя си да работи, докато са паркирали, набира популярност на Острова. Градските съвети на Нотингам,  Норич, Рединг и Лондон са одобрили решението водачите да бъдат глобявани на място, ако не спазват препоръката.

Според в. "Таймс", още 30 други места в страната планират да въведат въпросната мярка в рамките на борбата за подобряване на въздуха в градската среда. 

Глобата ще е с размер около 20 британски лири. 

Глобите частично са насочени към родителите, които спират колите си и чакат децата си да свършат училите, за да ги приберат у дома, но през това време оставят двигателя на автомобила включен. Тази работа на двигателя, според властите, допринася за замърсяването на въздуха във въпросните райони във времето за изпращане или прибиране на ученика.

Ново проучване на Кралския колеж в Лондон подчерта опасностите от замърсяването, произлизащо от колите, във въпросните райони. Според резултатите, може да се  очаква продължителността на живота да се удължи с поне седем седмици за онези, които са родени след въвеждането на мярката. 

"В рамките на усилията ни за намаляване на замърсяването в градските райони, ние приветстваме мярката за намаляване на ненужната работа на двигателите на колите. Според правилната процедура, полицаят трябва да отиде при шофьора и да го помоли да загаси двигателя, ако той откаже, ще бъде наложена глоба. Празният ход на двигателя може да произведе до два пъти повече вредни емисии от двигател, работещ по време на движение. Празният ход на двигателя също води и до по-големи разходи за гориво", каза Никола Лейс от Консултативен комитет по пътищата във Великобритания. 

 

 

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • mino
    20.08.2018 14:37
    Едно палене на автомобила се равнява на 16 километра пробег. Ако престоя на паркинга е по кратък от 15 мин. е по-екологично двигателя да не се гаси.