Немското издание Tagesschau съобщи кошмарна икономическа новина за България

  • 22.07.2019 20:41 /
  • 9676 /
  • 0
Немското издание Tagesschau съобщи кошмарна икономическа новина за България

Немското издание Tagesschau съобщи кошмарна икономическа новина за България. Тя се отнася за бъдещия завод на „Фолксваген“, който трябваше да бъде изграден в България, Турция или Саудитска Арабия.

„Дълго време се спекулираше, но сега се консолидират доказателства, че новата фабрика VW ще бъде построена в Турция. Това очевидно се случва след сериозни заявки от Анкара. Саудитска Арабия и България остават с празни ръце“, твърди изданието, което се позовава на източници от Берлин.

Експерти от „Фолксваген” огледаха неочаквани БГ терени за мегазавода си!

Местоположението Маниса близо до Измир вече е определено според правителствени кръгове в Берлин за новия завод.

Турция е приела всички изисквания на концерна, като е направила дори някои необичайни отстъпки, твърди още изданието. 

Едната от тях е необичайната за Турция държавна гаранция за инвестицията, а другата – отменяне на данък потребление, който зависи от мощността на автомобила и при лимузините на марката „Пасат“ би бил 41% от цената.

България е била изпреварена от Турция най-вече заради големия вътрешен пазар, се посочва още в материала на Tagesschau. Само на вътрешния й пазар се очаква продажбата на 40 000 лимузини „Пасат“ годишно. По-голямата част от тях ще купува турската държава за държавния си апарат. 

Освен „Пасат“ в новия завод ще се произвеждат и модели на „Шкода“ и „Сеат“.

Лобист, работещ за Анкара в Германия, твърди, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган е готов по изключение да даде някаква държавна гаранция за всички споразумения, сключени с VW. Анкара е изпълнила всички претенции на VW, дори и при „извънредното“ търсене на такава гаранция.

Решението в полза на Измир изглежда е било взето въпреки сериозната опозиция от страна на служителите. Преди всичко работническият съвет на VW счита, че спазването на правата на служителите и участието на служителите в теми, свързани с бизнеса, би било проблематичо на място, като Турция. / auto.blitz.bg

Искате да научавате най-интересното и най-новото от света на автомобилите? Тогава ни харесайте във Фейсбук! 

КОМЕНТИРАЙ